Arjen ten Brinke is voorganger van Mozaiek033 regio Nijkerk en Amersfoort. In maart moesten zij vanwege de coronacrisis stoppen met hun Alpha. “We zijn als kerk in het diepe gegooid. Aanvankelijk dachten we: we gaan verder zodra we weer bij elkaar mogen komen. Totdat we hoorden dat je Alpha ook online kan geven.   

Laagdrempelig
Mijn eerste reactie was sceptisch: kan dat wel? Alpha draait toch juist om het ontmoeten en het samen eten! Maar inmiddels deden we onze kerkdiensten ook via de livestream en we zagen een kans met Pasen. Pasen is een mooi moment om Alpha aan te bieden. Veel zoekers kijken.  

Tijdens de paasdienst hebben we de uitnodiging voor Alpha Online gedaan en maar liefst 120 deelnemers melden zich aan. Deze grote groep hebben we opgedeeld in groepjes van ongeveer zes deelnemers en twee groepjesleiders. Inmiddels is deze Alpha afgelopen en hebben we gevraagd wat de deelnemers ervan vonden. Een groot gedeelte geeft aan dat ze niet waren gekomen als het een ‘gewone offline’ Alpha was. Online blijkt laagdrempeliger en dichterbij.  

Zelf had ik niet zoveel met online, maar als voorganger heb ik dit juist heel erg toegejuicht. Het is dan belangrijk dat je de juiste mensen naar voren schuift. Er is veel talent die dit goed kan en weet hoe het werkt. Het is spannend en hard werken, maar we zijn heel blij dat we dit hebben opgepakt. Ons doel is niet mensen naar de kerk te krijgen, maar mensen Jezus te laten ontdekken. 

Uit je comfortzone
De belangrijkste vraag voor een kerk is: Hoe kunnen we mensen bereiken? Hoe kunnen we innoveren? Dat betekent dat je dingen moet doen waarvoor je uit je comfortzone moet komen. Ik kan me nu niet meer voorstellen dat je als kerk niets online aanbiedt. De community die online is ontstaan, is een nieuwe tak. Het hoort er nu gewoon bij. Dit najaar gaan we online en offline Alpha geven.

Meer verhalen