Niels de Jong, pionier-predikant van Noorderlicht in Rotterdam, had goede ervaringen met Alpha Online. Hij schreef er over in Tijding, een uitgave van de IZB, vereniging voor zending in NederlandOok online waait de Geest.  

Niels: “Vanuit drie verschillende kerken ben ik in de afgelopen 17 jaar betrokken geweest bij Alpha, de cursus om het christelijk geloof te (her)ontdekken. Persoonlijk dacht ik 15 jaar geleden dat de cursus zijn langste tijd wel had gehad en snel uitgewerkt zou zijn. Niet dus. En gelukkig maar. 

Cultuur van uitnodigen
In de basis is de cursus nog steeds hetzelfde, maar het is allang geen ‘introductiecursusje’ meer. Het gaat uiteindelijk veel meer om een cultuur van uitnodigen van mensen, verwelkomen van zoekers en verwachting van Gods Geest. Als die cultuur er niet komt, stokt vaak ook de aanwas van nieuwe zoekers. Sinds het begin van de corona-tijd zagen we een nieuwe ontwikkeling: Alpha Online. Ik verwachtte niet dat het zou gaan werken. Wel dus. En gelukkig maar. 

Gewoon thuis op de bank 
In Noorderlicht-Rotterdam zijn we ook overgestapt op deze online variant. Die blijkt veel kansen te bieden. We kunnen nu bijvoorbeeld elke maand starten met een groep. Er kunnen nu mensen meedoen die eerder niet in de gelegenheid waren, zoals bijvoorbeeld die alleenstaande moeder-met-dreumes. Of die Nederlandse expat in Schotland. En de drempel is nóg lager dan-ie al was. Je hoeft namelijk niet een zaal in te stappen waar allemaal mensen zitten die je niet kent (dat vinden de meeste mensen namelijk bijzonder spannend). Je kunt gewoon thuis op de bank inloggen. Lijkt het je niets, dan haak je weer af. 

Afhakers 
Het grappige is dat het makkelijker is om af te haken, maar minder mensen dat doen. In de voorgaande jaren kwam altijd wel 10 tot 20 procent van de deelnemers na de eerste bijeenkomst(en) niet meer opdagen. Bij Alpha Online lijkt bijna niemand af te haken. Al kan dat er ook mee te maken hebben dat niemand iets anders te doen heeft ’s avonds…   

Verwonderd 
Ik ben nu al een heel aantal keer te gast geweest om een inleiding te houden voor zo’n Alpha Online-sessie. En aan het eind log ik steeds weer verwonderd uit. Over die jongen die vanaf zijn 18e geloof en kerk had laten verwateren en nu op zijn 31e via de Alpha ‘het geloof eigen had gemaakt’, zoals hij dat zei. Of over die dame van 50 zich nu voor het eerst verdiept in het geloof en de Bijbel. Of over die studente die alleen de kinderbijbel had gelezen en via een huisgenootje op de Alpha was terecht gekomen. Ze doen samen een online zoektocht. En de Geest waait. Zoals altijd gaat Hij zijn verrassende gang door deze wereld. Gelukkig maar!’

Meer verhalen